perjantai 6. marraskuuta 2015

OPS 2




Tervehtiminen

Asiakkaan tulee tuntea olonsa huomatuksi ja tervetulleeksi heti sisäänastuessaan myymälään. Tämän takia asiakasta kuuluu tervehtiä jo ovella. Rento, vilpitön tervehdys silmiinkatsoen, jonka avulla aletaan luomaan luottamusta myyjän ja asiakkaan välille. Liian innokkaasti ei kuitenkaan saa sännätä vastaan tervehtimään asiakasta ja alkaa suu vaahdossa kertomaan uusista tarjouksista. Asiakas saattaa pelästyä ja tuntea olonsa uhatuksi ja tämän takia lähteä pois myymälästä. Myöskään ei saa olla liian rento ja väliinpitämättömän oloinen, vaan täytyy pitää asiallinen linja, jotta asiakas voi luottaa asiakaspalvelijan ammattitaitoon.
Tervehtimisellä on myös suora vaikutus muuhunkin kun asiakastyytyväisyyteen. Iso osa negatiivisesta asiakaspalautteesta mitä jotkut vaateliikkeet saavat, johtuu juuri siitä kun asiakasta ei ole tervehditty ja huomioitu hänen kaipaamallaan tavalla. Täten voidaan siis minimoida negatiivinen asiakaspalaute. Tervehtiminen ja asiakkaan jatkuva huomioiminen minimoi myös myymälävarkauden riskin.



Katsekontakti

Katsekontakti on toinen apukeino jolla luodaan luottamussuhde asiakaspalvelijan ja asiakkaan välille. Samoin kuten tervehtiminen, kuuluu se hyviin tapoihin, mutta on myös tehokas apuväline myyntityössä. Katsekontaktilla luodaan luottamus ja yhteys myyjän ja kuluttajan välille, jotta palvelutilanne sujuisi rennosti. Katsekontaktin välttely tekee tilanteesta kiusallisen ja epävarman oloisen.
Myös katsekontakti on tehokas ase myymälävarkautta vastaan. Jos potentiaalinen myymälävaras kokee, että hänen jokaista liikettä tarkaillaan ja hänelle annetaan paljon henkilökohtaista huomioita, hän todennäköisesti jättää aikeensa sikseen.



















Hymy

Hymy on tärkeä osa asiakaspalvelutilannetta. Jokainen tajuaa, että hymyileväistä ja ulospäin hyväntuulista asiakaspalvelijaa on paljon helpompi lähestyä, ja ottaa tältä neuvoja ja apua vastaan, kuin kassantakana naama väärinpäin seisovalta mörökölliltä. Hymy on haukotuksen ohella myös erittäin tarttuvaa, joten hyväntuulisuus saattaa tarttua asiakaspalvelijasta jopa kiukkuisempaankin asiakkaaseen.
Työpaikalla, varsinkaan asiakaspalvelualalla ei voi antaa omien tunteidensa paistaa läpi. Oli yksityiselämässä millainen tilanne tahansa, töihin tullessa negatiiviset ajatukset ja mielialat on jätettävä ovelle. Myös huonotuulisuus on tarttuvaa, ja tartuntavaarassa ovat asiakkaiden lisäksi myös työkaverit. Huonotuulisuus (ja varsinkin sen näyttäminen työpaikalla/-aikana) on epäammattimaista, sekä vaikuttaa suoranaisesti asiakastyytyväisyyteen, joka taas puolestaan on suorassa vaikutuksessa myyntiin ja tuottoon. Sen takia pusketaan hymyissä suin vaikka harmaan kiven läpi. Ja pelkällä hymyllä ja säkenöivällä positiivisuudella saadaan kiukkuisimman ja vaikeimmankin asiakkaan mieli muuttumaan.


















Palvelualttius & asiakaspalvelu

Tärkein osa myymälätyöskentelyä on asiakaspalvelu. Hyvällä asiakaspalvelulla takaat asiakkaan tulemisen myymälään vielä uudestaankin. Puolestaan taas huono asiakaspalvelu pitää huolen ettei asiakas välttämättä enää ikinä astu jalallaankaan kyseisen ketjun liikkeeseen. Tämän takia asiakaspalvelijan pitää muistaa, että ensivaikutelman luomiseen saa vain yhden mahdollisuuden, that's it.
Hyvä ja oikeaoppinen asiakaspalvelu tapahtuu näin:-asiakas tervehditään heti tämän astuttua liikkeeseen, näin hän tuntee olonsa huomatuksi-otetaan selvää ystävällisesti kysymällä oliko tällä tietty tuote hakusessa vai onko vain katselemassa
-autetaan, ohjataan asiakasta oikeiden tuotteiden luokse
-esitellään erilaisia erilaisia vaihtoehtoja
-viedään vaihtoehtotuotteet asiakkaan luokse sovituskopille ettei asiakkaan tarvitse juosta edestakaisin.
-pysytään asiakkaan luona koko ostotapahtuman ajan
-muistetaan hyväntuulisuus ja ystävällisyys vielä rahastusvaiheessakin
-toivotetaan hauskaa päivänjatkoa ja toivotetaan tervetulleeksi uudestaan
Hyvä asiakaspalvelu on myymälän tärkein myynninedistäjä.


Työpukeutuminen

Työpukeutumisen tulee olla siisti ja asiallinen. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että sinun pitäisi pukeutua väkisin vaatetukseen, jossa tunnet olosi epämukavaksi, vaan valitset vaatekaapistasi siistin ja asiallisen vaatekerran, joka on sinua, mutta sopii myös liikkeen ja ketjun imagoon.
Myös vaatekauppatyöntekijältä odotetaan omaan alaansa sopivaa pukeutumista. Käytännössä se tarkoittaa niin toimivaa asukokonaisuutta, että ihmisestä huomaa hänen olevan vaatteiden ja muodin kanssa tekemisissä päivittäin. Vaatekauppatyöntekijänä on myös helpompi pukeutua näyttävästi ja rohkeasti. Voit omalla pukeutumisellasi jopa innoittaa asiakasta kokeilemaan rohkeampaa vaatekertaa myymäläsi tuotteista. Liian räikeää työpukeutumista on kuitenkin vältettävä, sillä tuotteet jäävät taka-alalle jos liikkeen suurin huomiopointti on shokkiväreissä ja lateksissa heiluva myyjä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti