perjantai 7. marraskuuta 2014

Vinkkejä kuvausjärjestelyihin

Yleensä kuvauksia järjestäessä taustasta tehdään yksivärinen tai neutraali, jotta huomio saadaan kiinnittymään yksityiskohtiin, kuvassa etualalla oleviin objekteihin.

Rytmillä ja toistolla tarkoitetaan sitä, kun kuvassa esiintyy sama objekti moneen kertaa, muiden ohjelm, eli esineet tai asiat toistuvat kuvassa monta kertaa. Vahva työkalu, tuo toistuvan elementin hyvin esille.


Pinta-alan käyttö on yksi tärkeimmistä asioista, sillä se pitää miettiä tarkkaan estääkseen tyhjän tilan ilmeentymisen. Kokeneemmat valokuvaajat käyttävät myös tyhjää tilaa huomioelementtinä. Toimiva, mutta riskialtis.

Kontrasti tuo kuvan väreihin tummuutta, heikentää niitä tai tuo lisää syvyyttä.  Kontrastin avulla kuvaan saadaan lisää pirteyttä tai jos kuvasta halutaan neutraalimpi, sitä voi tasata kontrastilla. Kontrastin avulla voidaan myös tuoda esiin erillaisia pintoja mm. kiiltäviä, karvaisia tai pehmeitä.

Valotus on tärkeä osa kuvausprosessia. Luonnon valo vs keinotekoinen valo. Kuviin voidaan myös pyrkiä tuomaan varjoja, jolloin valon käyttöä pitää miettiä tarkkaan. Kuvan tunnelman luo se onko kuvassa valoa tuomassa "takka" vai "ikkuna".

Tärkeä työkalu on kuvan tarina. Taustastoori, josta löytyy vastaukset kysymyksiin "mitä on tapahtunut ja mitä on tapahtumassa".
Alapuolella vielä Deko-lehden esimerkkejä kuvausjärjestelyistä:



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti